Pavlova Ringkas & Mudah pilihan kegemaran semua orang.
Double Pavlova |
Bahan – bahan meringue
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil cuka masak
4 biji putih telur
175 gram gula caster ( icing sugar )
Bahan – bahan hiasan
Strawberry / Blueberry / Kiwi dan ape-apa buah yang lain ikut selera
Whipped Cream 250g
Cara-cara
1. Panaskan oven selama 15minit terlebih dahulu pada suhu 170c
2. Kemudian pukul putih telur sehingga kembang.
3. Masukkan gula caster sedikit demi sedikit. Jangan lupa kacau secara berterusan.
4. Masukkan cuka masak dan tepung jagung.
5. Pukul sehingga berkilat dan bertanduk. ( Meringue tidak jatuh sekiranya diterbalikan )
6. Sediakan baking paper berwarna brown atau white. Sapukan sedikit marjerin.
7. Spreadkan meringue atas baking paper mengikut kreativiti anda.
8. Bakar di dalam oven selama 30-40 minit. Makin lama dibakar, makin crunchy.
9. Apabila bertukar brown, biarkan pavlova sejuk seketika di dalam oven.
10. Hiaskan pavlova anda dengan whipped cream dan juga hirisan buah-buahan. Hehehe. Dah siap!
Mini Pavlova |
Mini Pavlova Source : fasyshane |
0 comments:
Post a Comment